-kasztany ok. 300 g
-2-3 cebule
-szklanka soku jabłkowego
-tymianek
-śmietana
-szczypior
Kasztany nacinam i wrzucam na gorącą,suchą patelnię (podeschnięte i pęknięte łatwiej się obiera).
W tym czasie podsmażam cebulki i dodaję pokrojone kasztany . Dodaję kostkę rosołową,sok jabłkowy,tymianek ( ja chętnie kawałek peperonii). Po ok.20 min gotowania (najlepiej sprawdzić miękkość kasztanów) miksuję wszystko dodając śmietanę.
Podaję z białym serkiem do smarowania i szczypiorkiem (łamie ten słodkawo-orzechowy smak).
Można posypać podsmażoną w paseczki wędzoną szyneczką-(niestety dziś jej nie miałam)
Smacznego!
Dziękuję za przepis, zupa wygląda bardzo smacznie, na pewno wypróbuję :-) pozdrawiam :-)
AntwortenLöschen